Annons
Annons


Ariel av Ingeborg Lundin


En av mina absoluta favoritformgivare när det gäller konstglas är Ingeborg Lundin. Hon var verksam på Orrefors 1947-1971 och även på Målerås glasbruk 1990-91. Ingeborg Lundin formgav både konstglas och servisglas och är kanske allra mest känd för sin ikoniska vas ”Äpplet” som formgavs för Helsingborgsutställningen 1955. Men de föremål jag gillar allra mest är hennes vaser och skålar i Ariel-teknik. Namnet Ariel kommer från tekniken där luftblåsor stängs in i glaset(Ariel är luftanden i Shakespeares pjäs ”Stormen”). Framförallt är det Edvin Öhrström som blivit känd för att använda sig av Ariel-teknik vilket sedan Ingeborg Lundin vidareutvecklade.

Annons

Vas ”Ansikten” Ingeborg Lundin

 

Ingeborg Lundins, i mitt tycke, häftigaste modell är vasen ”Ansikten”. Den förekommer i olika färger såsom brun, röd, blå, grön, brun med mera. Exemplaret här ovan tillverkad 1970 är i en häftig smaragd/metallic-grön. Den vasen såldes på Kalmar Auktionsverk 2015 för 19 000:-. En ”Ansikten”-vas står högt på min önskelista(habegäret ökade rejält efter att ha suttit och skrivit det här dessutom)!

Skål Ariel Ingeborg Lundin

 

Om ”Ansikten” är lite över budgeten så finns det många prisvärda Ariel-föremål formgivna av Ingeborg Lundin. Skålen här ovan är ett bra exempel på en modell som dyker upp då och då. Dessa brukar säljas för omkring 2500-5000:- på auktion, lite beroende på färg och utförande.

Vas Ariel Ingeborg Lundin

 

Häftig spolformad Ariel-vas. Den här formen är lite ovanligare och rätt så eftertraktad. Vasen här ovan såldes 2016 på Garpenhus Auktioner för 8300:-

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar