Annons
Annons


Auktionsverkets Moderna


Kanapé ”Singoalla” IKEA.

Idag är det auktion på Stockholms auktionsverks Moderna kvalitetsauktion. Här är några av mina favoriter.

1. Kul att se att allt fler möbler från IKEA börjar leta sig in på kvalitetsauktioner! Här ovanför ser vi kanapén ”Singoalla” tillverkad av IKEA på 60-talet. Förresten lanserades även världens godaste kaka med samma namn på 60-talet. Kanapén, som bär vissa likheter med Kerstin Hörlin-Holmquists kanapé ”Lustgården”, är utropad för 15 000-20 000:-

Modellen finns avbildad i boken Svenska möbler: folkhemsform i ull, jakaranda, furu och bok : 1949-1970 skriven av min tidigare kollega Andreas Siesing. En fantastisk bok som är ett måste om du gillar svenska designmöbler från 1900-talet!

Annons

Bord Otto Schulz 1930-tal

2. Det här bordet har under åren tillskrivits olika formgivare. Det finns en snarlik modell formgiven av Axel Einar Hjorth som heter Typenko men nu för tiden tillskrivs det Otto Schulz. Ett väldigt snyggt bord som det alltid smärtar mig lite extra varje gång jag ser. Jag har nämligen ägt ett likadant som tyvärr av misstag hamnade på soptippen..

Vas Isaac Grünewald Rörstrand

3. Isaac Grünewald är en av Sveriges mest kända konstnärer under 1900-talet. Det många inte vet är att han även jobbade en tid för Rörstrand. Mellan 1942-1946 var han knuten till Rörstrand och dekorerade vaser, skålar och fat. Ofta var det helt vanliga produktionsföremål i vitt stengods som han tog upp och bemålade. Den här målade vasen i härlig Matisse-inspirerad stil är en av de finare jag har sett på länge.

Märta Måås-Fjetterström ”Tornet”

4. Svenska mattor i rölakan och flossa är väldigt hett just nu. Intresset är stort både från svenska och utländska köpare. Inte minst samlare i USA är på jakt efter dem. Det största namnet bland moderna svenska mattor är utan tvekan Märta Måås-Fjetterström. Den här fantastiska flossamattan ”Tornet” formgav hon 1931. Den är signerad ABMMF vilket innebär att den är tillverkad efter hennes död 1941. Ett fantastiskt hantverk som jag gärna skulle vilja äga själv.

LÄS OCKSÅ

DELA (12)
PINNA (0)Annons


Laddar