Annons
Annons


Dags för sommarauktion!


Tidig söndag morgon, hugade spekulanter börjar anlända, skrammel hörs från partilådor med porslin som gås igenom samtidigt som en doft av kaffe och kokt korv börjar sprida sig. Tydliga tecken på att det börjar bli dags för auktion. Ungefär så här såg varannan söndag ut för mig under min uppväxt då min pappa drev en auktionsfirma. Nu för tiden är det allt fler som väljer att anordna online-auktioner istället för traditionella slagauktioner. Men under sommaren lever de traditionella ”bonnauktionerna” upp.

Annons

Välbesökt gårdsauktion i Hälsingland 2016

Slagauktioner är en väldigt speciell handelsform och den som är ovan vid det kan nog lätt bli lite obekväm. Även jag, som i praktiken vuxit upp i en auktionshall, blir lite nervös ibland när det är dags att bjuda. Man är rädd att missa föremålet man ska bjuda på, bjuda för högt eller göra något annat fel. Och det inför massor av helt främmande människor som ser på! Så här kommer ett gäng tips det kan vara bra att ha med sig på sommarens auktioner.

 • Ta reda på om det tillkommer några extra avgifter på auktionen. Ofta tillkommer en inropsavgift, antingen en procent av beloppet eller en fast slagavgift, ibland både och.
 • Var noga med att kolla skicket på föremålen. Dom säljs i befintligt skick.
 • Om auktionen äger rum på en gård, som bilden här ovan, och inte på auktionshallen så ta reda på om föremålen som säljs är ursprungliga till gården. Det gör det extra roligt om du kan koppla ihop den historiken till föremålen. Skriv upp gårdsnamnet och spara med föremålen!
 • Bjud tydligt antingen genom att höja armen ordentligt alternativt ropa till auktionsutroparen. Var samtidigt försiktig med att vifta med handen under auktion. Du vill inte komma hem med ett ofrivilligt inköp bara för att du viftade bort getingen lite för hetsigt!
 • Om du är där tillsammans med någon annan, se till att ni inte råkar ropa på samma vara. Jag har vid flera tillfällen varit med om att gifta par har stått i olika ändar av auktionslokalen och bjudit emot varandra av misstag. Dom har ofta sett väldigt snopna ut när dom inser vem den där jobbiga personen som bjöd emot var!
 • Kolla upp hur lång tid du har på dig att hämta ut föremålen om du planerar att köpa något skrymmande som du inte kan ta med dig direkt.
 • Försök bestämma innan hur högt du är beredd att bjuda. Det är lätt att ryckas med i en budstrid och betala långt mer än vad man kanske hade tänkt.
 • Kolla med auktionisten i vilken ordning föremålen säljs så du inte missar ditt guldkorn.
 • I partilådor kan många fina fynd dölja sig. Var vaksam på att föremålen ligger kvar i lådan när du bjuder bara. Ibland har någon annan spekulant råkat lägga tillbaka saken i fel låda.
 • Precis som med loppisar gäller det att ha med sig både kontanter, swish och ett laddat kreditkort. Ofta är det betalning på plats som gäller på sommarauktioner.
 • Drick mycket vatten!

 

Med auktionsklubban i högsta hugg

Gamla textilier är ofta prisvärt på auktion och kvalitén brukar vara fantastisk. Här är en bunt med gammalt linne på väg att gå under klubban.

 

 

Skrymmande föremål kan gå billigt på gårdsauktion. Dom här två sofforna från 1800-talet, och 4 andra liknande, såldes för endast 50:- styck! På samma auktions såldes 8 stycken spinnrockar från 1800-talet för 100 spänn – tillsammans!

Håll koll på till exempel auktion.se eller i lokala tidningar för att se var sommarens auktioner äger rum. Ett landskap som av tradition brukar ha många fina sommarauktioner är Hälsingland.

Lycka till med budgivningen i sommar!

LÄS OCKSÅ

DELA (5)
PINNA (0)Annons


Laddar