Annons
Annons


Diskusvaser av Berndt Friberg


Om det är något som jag verkligen inte kan få nog av så är det Berndt Fribergs stengodsvaser. I synnerhet hans vaser som är diskusformade(eller biskviformade som de även kallas). De ligger mig oerhört varmt om hjärtat och jag skulle lätt kunna äga hundratals om jag hade plats och pengar för det.

Annons

Diskusvas av Berndt Friberg hos Nyköpings Auktionsverk

Vacker diskusvas med orangebrun glasyr som ni hittar hos Nyköpings Auktionsverk just nu. Höjd 9 cm och diameter 12 cm med en värdering på 3000:-

Undersidan av vasen där man ser Fribergs karakteristiska signatur med Gustavsbergs studiohand. Bokstaven till vänster är en kod för vilket år den är tillverkad. Notera den perfekta fotringen som är lite av Berndt Fribergs signum. Det sägs att en lärare i en blindklass brukade ha med sig keramik som eleverna kunde känna på. Berndt Fribergs skapelser kände de lätt igen på den perfekta fotringen!

Diskusvas av Berndt Friberg från Gästriklands Auktionskammare

Här en större diskusvas med gul glasyr. Höjden på denna var 15 cm och den klubbades för 16 000:- hos Gästriklands Auktionskammare 2015. Den ursprungliga prislappen satt kvar, ny på 1950-talet kostade den 75 kronor!

Miniatyrvas Berndt Friberg Auktionshuset Gomér&Andersson

Berndt Friberg var framförallt känd för sina miniatyrföremål i stengods. Den här diskusvasen var endast 4 cm hög! Hans miniatyrer har blivit heta samlarobjekt inte minst bland samlare i Japan. Vasen såldes på Auktionshuset Gomér&Andersson för 1300:-

Tips! Följ @gallery_hokuouki på Instagram för många vackra bilder av Berndt Friberg keramik och ikebana.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar