Annons
Annons


Färggrann chamotte


Igelkottsvaser från Auktionshuset Thelin&Johansson

 

Gunnar Nylunds så kallade ”igelkottsvaser” i chamotte har blivit väldigt eftersökta. Och det med all rätt, dom är ju riktigt häftiga. Vaserna finns i flera storlekar och utföranden och dyker upp med bland annat vit, blå, grön och senapsgul glasyr. Beroende på storlek, färg och skick säljs de idag för omkring 800-3000:- styck.

Det är dock inte alla av Gunnar Nylunds chamottegrejer som har fått ett uppsving, många är fortfarande prisvärda och kostar faktiskt mindre än vad de gjorde för 10-15 år sedan. Så här finns det fortfarande fyndchans. Chamotte syftar på det keramiska material som helt enkelt är bränd lera som sedan har krossats och använts på nytt kan man säga. Det gör att materialet blir kraftfullt och tungt. Gunnar Nylund jobbade med chamotte på 30/40-talet och glaserade verken i grälla färger. Utöver skålar och vaser formgav han även figuriner och skulpturer i chamotte.

Annons

Figurin Gunnar Nylund från Auktionshuset Gomér och Andersson

 

Gunnar Nylund är kanske allra mest känd för sina djurfiguriner. Han formgav hundratals genom åren. Många av de tidiga tillverkades av chamotte. Och då främst fåglar(i synnerhet papegojor). Det blåa exemplaret här ovan såldes tidigare i år för 700:-

Papegoja Gunnar Nylund från Göteborgs Auktionsverk

 

Den praktfulla hackspetten här ovan är lite av en raritet när det gäller figuriner av Gunnar Nylund. Den är hela 34 centimeter hög och dyker sällan upp på marknaden. För 10-15 år sedan kunde en sådan säljas för omkring 8-12 000:-, nu har de gått ner i pris och denna såldes förra året för 3500:-

För att bilda en häftig träeffekt så har stammen lämnats oglaserad.

Dubbelvas i chamotte RA Auktionsverket Norrköping

 

Prisvärd liten ”dubbelvas” i chamotte med härlig senapsgul glasyr. Klubbad för endast 350:- Kanske höll den ringa höjden på 12 centimeter ned priset.

Vas chamotte från Auktionshuset Kolonn

 

Även de stora chamottevaserna är prisvärda. Denna i härlig turkosblå glasyr från 1936 klubbades för 350:- trots sin storlek på 26 centimeter. En liten fotnagg drog möjligtvis ned priset.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar