Annons
Annons


Favoriter från Modern Art + Design


Spegel Anna Petrus, Firma Svenskt Tenn.

Den 25 april har Bukowskis sin Modern Art + Design auktion. Jag var och tittade på visningen igår och hittade 4 föremål som jag blev lite extra förtjust i. Min absolut favorit är den här spegeln formgiven av Anna Petrus för Firma Svenskt Tenn. Den är tillverkad 1929 och har en för Anna Petrus typisk dekor med ett rejält lejon. Riktigt häftig och väldigt ovanlig.

Annons

Vas Wilhelm Kåge, Farsta-gods.

Avdelningen med keramik ligger mig lite extra varmt om hjärtat. Den bästa pjäsen där är i mitt tycke den här vasen i så kallat Farsta-gods formgiven av Wilhelm Kåge på Gustavsberg. Farsta är en serie konstgods som först presenterades på Stockholmsutställningen 1930. Namnet kommer av att leran till föremålen togs från Farstalandet på Värmdö. Dom absoluta bästa Farsta-föremålen gjordes på 50/60-talen, denna är från 1956. Farsta är hett eftertraktat av både svenska och internationella samlare.

En annan favorit från Gustavsberg är den fantastiska blåa vasen av Stig Lindberg tillverkad 1964.

Vas av Stig Lindberg, Gustavsberg.

Bord Knut Fjaestad jugend.

Auktionens häftigaste möbel är det här bordet tillverkat av Knut Fjaestad. Eller möbel, det är ju snarare en skulptur på sätt och vis. Både Knut Fjaestad och hans kände konstnärsbror Gustaf Fjaestad tillverkade den här typen av skurna jugendmöbler vid 1900-talets början. Bland annat har Gustaf Fjaestad gjort en stor möbelgrupp som idag står på Thielska galleriet. Dessa så kallade stabbemöbler dyker väldigt sällan upp på marknaden.

LÄS OCKSÅ

DELA (23)
PINNA (0)Annons


Laddar