Annons
Annons


Gör en utflykt till Uppsala


Om ni inte har några planer i helgen så rekommenderar jag en utflykt till Uppsala för att spana in Uppsala Auktionskammares kvalitetsauktion. Auktionen innehåller allt från barockföremål och Ming-porslin till samtida konst och design. Jag har plockat ut 5 stycken favoriter från den moderna avdelningen.

Annons

Skåp GA Berg och Isaac Grünewald

Fantastiskt skåp tillverkat av GA Berg i Stockholm och dekorerat av Isaac Grünewald. Skåpet ställdes ut på världsutställningen i Bryssel 1935 och var egentligen tänkt som gåva till Drottning Astrid av Belgien. Hon förolyckades dock i en bilolycka innan skåpet hann överlämnas och det skickades tillbaka till GA Berg i Stockholm och såldes sedan. Det här är första gången det är ute på marknaden sedan det såldes av GA Berg.

Taklampa Böhlmarks 1930-tal

Häftig taklampa i funkis från 1930-talet. Tillverkad av Böhlmarks lampfabrik i Stockholm och möjligen formgiven av Harald Notini. Riktigt häftigt futuristiskt utseende.

Vas av Anders och Bess Wissler

Den här vasen ligger mig lite extra varmt om hjärtat då jag samlat på keramik av paret Wissler sedan jag var 10 år gammal. Anders och Bess Wissler byggde tillsammans en brännugn utanför Mariefred 1909 och tillverkade där keramiska föremål och skulpturer. Alla föremål signerades med deras gemensamma initialer ABW samt en stege som symboliserade deras gemensamma klättring mot framgång. Den här vasen är daterad 1910 och kallas för ”Åbäket”. Deras keramik är idag ovanlig på marknaden.

Bordslampa Emy Wahlström

Jag är väldigt svag för föremål i jugendstil. Tänker att jag någon gång ska bo i en sekelskiftesvilla inredd med bara jugendföremål. Där skulle gärna den här bordslampan formgiven av Emy Wahlström få stå. Den är gjuten i brons hos Herman Bergmans gjuteri. Tyvärr är inte så mycket känt om Emy Wahlström.

Schatull Berndt Friberg

Lite av en helig graal för samlare av Berndt Fribergs keramik är det här schatullet med 24 stycken miniatyrer. Totalt gjordes endast 20-25 stycken schatull av den här typen. Ett av dom gavs som gåva till kung Gustav VI Adolf 1972. Det sägs att Berndt Friberg själv handplockade de miniatyrer som skulle ingå i dessa schatull.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar