Annons
Annons


Hög tid att möblera utomhus


Helt plötsligt blev det tydligen sommar i Stockholm, vilket så klart är väldigt nice. Med andra ord är det hög tid att leta upp fina saker att ha på uteplatsen, balkongen eller i trädgården. Det perfekta materialet för det är gjutjärn, ett av mina absoluta favoritmaterial. Några av de allra vackraste trädgårdsföremålen som har tillverkats i Sverige ställdes ut i den Svenska paviljongen på världsutställningen i Paris 1925. Här nedan har jag valt ut ett antal favoriter från Näfveqvarn där samtliga modeller visades i den svenska paviljongen.

Annons

Ivar Johnsson för Näfveqvarns bruk 1920-tal

Fantastiska gjutjärnsurnor formgivna av Ivar Johnsson för Näfveqvarns bruk. Motivet föreställer gudinnan Venus som stiger upp ur havet. Ett motiv som ofta återkommer inom konsten, kanske mest känt från Sandro Botticellis målning.

Folke Bensow för Näfveqvarns bruk

En riktig klassiker är Folke Bensows bänk tillverkad hos Näfveqvarns bruk. Sidorna är i gjutjärn och sitsen i målat trä.

 

Blomlåda av Anna Petrus för Näfveqvarns bruk

Anna Petrus är kanske mest känd för de föremål hon formgav för Svenskt Tenn. Inte minst sina karaktäristiska lejon. Men hon formgav även flera urnor och blomlådor för Näfveqvarns bruk. Den här långa blomlådan med ansikten och figurer är ovanlig på marknaden.

 

Bord av Folke Bensow för Näfveqvarns bruk

Bord i gjutjärn formgivet av Folke Bensow. Skivan är i ett annat av mina favoritmaterial, kolmårdsmarmor.

 

För den som är nyfiken på att lära sig mer om Näfveqvarns bruk rekommenderar jag boken ”Näfveqvarns bruk: konstnärer och arkitekter till industrin” av Christian Björk.

 

Samtliga föremål hittar ni hos Jacksons.

 

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar