Annons
Annons


Ib Kofod Larsen


”Sälen” för OPE-möbler

Ib Kofod Larsen är en dansk möbelformgivare som i många år fått stå lite i skymundan för danska giganter som Hans J Wegner, Arne Jacobsen och Finn Juhl med flera. En anledning till det är att Ib Kofod Larsen formgav mycket åt tillverkare utanför Danmark. Som fåtöljen här ovan, ”Sälen”, som är formgiven för OPE-möbler(Olof Person) i Jönköping och idag räknas som en riktig designklassiker.

På senare år har Ib Kofod Larsens möbler dock fått ett rejält uppsving vilket är kul och välförtjänt. Hans allra mest eftersökta möbel är fåtöljen ”Elizabeth”, som är snarlik ”Sälen” i utseende. En ”Elizabeth” i palisander och läder kan idag kosta flera hundratusen på auktion. Det går dock fortfarande att göra fynd, flera av hans fåtöljer för OPE-möbler behöver inte kosta mer än ett par tre tusen på auktion.

Annons

Sideboard för Säffle möbelfabrik

Sideboardet här ovan är ett annat exempel på de möbler som Ib Kofod Larsen formgav åt utländska möbelfabriker, denna gång Säffle möbelfabrik. Sideboardet är formgiven på 1960-talet och är tillverkat av palisander. Detaljen med de snedställda kopplade benen gör det riktigt läckert tycker jag.

Både fåtöljen och sideboardet säljs ikväll på Göteborgs Auktionsverks kvalitetsauktion.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar