Annons
Annons


Johnny Mattsson – trätäljare


”Mor och barn” Johnny Mattsson

Mitt stora intresse är främst keramik och glas från 1900-talet. Men på sistone har jag även börjat intressera mig för föremål tillverkade av trä. En formgivare som verkligen sticker ut där är träslöjdaren Johnny Mattsson. Hans verk har på senare år fått ett rejält uppsving på marknaden och det med all rätta.

Han startade sin verksamhet i Gävle 1941 och ägnade sig framförallt åt bruksföremål som tallrikar och ljusstakar till en början. I slutet av 40-talet började han även göra skulpturer vilket gjorde honom allt mer känd. Genombrottet kom under 1950-talet då han bland annat ställde ut på NK i Stockholm och även fick uppmärksamhet på internationella utställningar.

Här ovan ser vi skulpturen ”Mor och barn”. Den 60 cm höga skulpturen såldes på Göteborgs Auktionsverk för 11 600:-

Annons

Fågel Johnny Mattsson

 

Det många kanske främst förknippar med Johnny Mattson är hans skålar i form av fåglar. Det är egentligen en tolkning av den traditionella ”ölgåsen” som var vanlig inom 1800-talets allmogekultur.

Johnny Mattssons ”ölgåsar” säljs idag för omkring 1000-3000:-, ibland mer, beroende på storlek och utförande.

Signatur Johnny Mattsson

Johnny Mattssons typiska signatur, JM, inristat under skålen. Ibland signerade han även med hela namnet och även med etiketter.

”Sjöjungfrun” Johnny Mattsson

 

Skulpturen ”Sjöjungfrun” i två olika storlekar. Just nu ute till försäljning hos Gästriklands Auktionskammare.

Svärtat tråg Johnny Mattsson

Väldigt ovanligt svärtat tråg som var hela 76 cm långt. Såldes för 10 800:- hos Garpenhus Auktioner 2015.

Johnny Matsson var verksam i Gävle ända till sin bortgång 1970. Hans ateljé finns fortfarande kvar och förvaltas idag av Sällskapet Johnny Mattssons vänner och är öppen för allmänheten under somrarna. Läs mer på deras hemsida. Där kan du också gratis ladda ner en fin e-bok om Johnny Mattson.

För dig som vill förkovra dig mer i Johnny Mattsson rekommenderar jag boken ”Johnny Mattsson – träkonstnär”, av Hans Lidman från 1976.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (2)Annons


Laddar