Annons
Annons


Klassikern från Ystad Metall


”Liljan” hos Auktionshuset Gomér&Andersson

Ljusstaken ”Liljan” är en tidlös designklassiker formgiven av Ivar Ålenius-Björk. Den designades ursprungligen för världsutställningen i New York 1939 och tillverkades av nu nedlagda Ystad Metall. På senare år har intresset för den varit så stort att Skultuna har tagit upp den i produktion.

En av anledningarna till att ”Liljan” fick ett rejält uppsving för ett antal år sedan är att den syntes i tv-serien Mad Men. Karaktären ”Joan” har ett par ”Liljan” på sitt matbord och dom syns i flera avsnitt. Detta uppmärksammades och gjorde att auktionspriserna steg från några hundralappar för ett par till att helt plötsligt kunna kosta flera tusen kronor. Idag har priserna lugnat ner sig något men ”Liljan” är fortfarande väldigt populära och eftersökta på marknaden.

”Liljan” är ett bra exempel på hur snabbt priserna på auktioner kan ändras idag. Den genomslagskraft sociala medier har idag kan göra att något blir väldigt populärt på kort tid. Ser man långt tillbaka kunde det tidigare ta flera år för trender att ändra sig i auktionsbranschen.

Annons

”Liljan” från Auktionshuset Gomér&Andersson

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar