Annons
Annons


Klot-Johan på min bucket list


Klot-Johan bord hos Bacchus Antik.

Att skriva en bucket list över saker man vill uppleva och göra i livet är ju ganska vanligt. Själv har jag snarare en lista på antikviteter jag någon gång vill äga…

Ett föremål som har funnits med på den listan länge är en av mina absoluta favoritmöbler, soffbordet ”Klot-Johan” tillverkat av Reiners möbler i Mjölby på 1940-talet.

Annons

Formgivaren heter Erik Johansson och jobbade som verkmästare och formgivare hos Reiners möbler åren 1940-48. På grund av bordets stora svarta klot fick han helt sonika smeknamnet ”Klot-Johan” och senare kom även själva bordet att kallas för ”Klot-Johan”.

Min favoritstil när det gäller möbler är senbarock så det är kanske inte så konstigt att jag gillar det här bordet så mycket. Kulfötterna, svärtade detaljerna och fanér av rot är alla drag lånade från barockens möbler.

Här kan ni förresten se ett riktigt läckert Klot-Johan bord hemma hos Sofia Wallenstam.

LÄS OCKSÅ

DELA (16)
PINNA (0)Annons