Annons
Annons


Konstnären Ivan Lönnberg


”Kaféinteriör från Stockholm”, 1912, Ivan Lönnberg

 

På onsdag har RA Auktionsverket i Norrköping sin höstkvalitetsauktion. Auktionen innehåller konst, design och antikviteter av alla slag. Ett objekt i auktionen som verkligen sticker ut för mig är målningen här ovanför.

Konstnären Ivan Lönnberg är inte känd för en bredare publik men han hade ett spännande, och tyvärr kort, levnadsöde som fascinerar. Han föddes 1891 och omständigheterna kring hans födsel tystades ner då det var något av en skandal. Han föddes nämligen som oäkting. Senare skulle det uppdagas att hans far var den kända konstnären Per Ekström.

Utöver konstnärliga talanger så var Ivan Lönnberg även en duktig långdistanslöpare. 21 år gammal ställde han upp i maratonloppet i de olympiska spelen i Stockholm 1912. Dock tvingades han tyvärr bryta loppet på grund av sjukdom.

Annons

Utställningsetikett från Riksförbundet för bildande konst

 

I början av 1914 valde han att flytta till Paris där han umgicks med kända svenska konstnärer som Isaac Grünewald, Einar Jolin, Eric Detthow och Nils Dardel. I Paris bodde även tenngjutaren Nils Santesson som 1907 dömts till 10 månaders straffarbete för homosexuellt umgänge. I hopp om att fly undan skandalrubrikerna i Sverige och starta ett nytt liv hade Santesson valt att flytta till Paris. Tillsammans med fotografen Astrid Medéus fick Santesson 1914 en son samtidigt som han även hade ett kärleksförhållande med Ivan Lönnberg.

2012 såldes 2 stycken målningar av Ivan Lönnberg. Det ena var ett självporträtt och det andra föreställde Nils Santesson. Bägge var målade i Paris 1914 och i samma format, tänkta att hänga tillsammans. De hade troligtvis givits i gåva till Santesson av Lönnberg.

Ivan Lönnberg levde ett gott liv i Paris tillsammans med sina konstnärsvänner fram tills att det första världskriget bröt ut. Han valde då att anmäla sig som frivillig i den Franska främlingslegionen. Han stupade i fält 1918, krigets sista år. Blott 26 år gammal.

Bild från Wikipedia

Ivan Lönnberg avporträtterad i skyttegraven under första världskriget av sin vän Nils Dardel.

Bild från Wikipedia

Självporträtt av Ivan Lönnberg.

Målningar av honom är väldigt ovanliga på auktionsmarknaden. Moderna museet äger flera målningar och även ett antal skisser och skissblock. Vad jag kan minnas har jag endast sett 4-5 verk av honom ute på marknaden de senaste 5-10 åren. Det ska bli spännande att se vad ”Kaféinteriören” säljs för, i skrivande stund är buden uppe i 23 000:-

För den som är nyfiken på att läsa mer om Ivan Lönnberg så rekommenderar jag boken ”Ivan Lönnberg: Konstnären som stupade i första världskriget”, av Sören Björklund, 2015.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar