Annons
Annons


”Paprika” av A.L.T.


”Paprika” från Garpenhus Auktioner

Anna-Lisa Thomson började på fabriken Upsala-Ekeby på 1930-talet. Tillsammans med Vicke Lindstrand och Sven Erik Skawonius ändrade hon fabrikens keramiska inriktning till en helt annan typ av prydnadsgods.  Min egen favorit av Thomson, och den serie som får anses vara hennes mest kända och populäraste, är serien ”Paprika”. En stor mängd olika vaser och fat ingår i serien som kom 1948 och tillverkades ända in på 60-talet. Föremålen är tillverkades av lergods och är delvis oglaserade men har en glaserad dekor föreställande blad.

Annons

Golvvas från Stadsauktion Sundsvall

Den här golvvasen är nog den ”Paprika” som man ser oftast på marknaden. Den finns i flera olika storlekar och den största är rätt så ovanlig. Hennes föremål känns igen på signaturen A.L.T. eller A-L.T eller ibland bara Thomson.

Anna-Lisa Thomson gick tyvärr bort i bröstcancer endast 46 år gammal. Trots det hann hon formge ett stort antal föremål för både S:t Eriks lervarufabrik och Upsala-Ekeby. Hennes minne lever dessutom kvar genom Stiftelsen Anna-Lisa Thomson Till Minne. Stiftelsen delar varje år ut stipendier till kvinnliga konstnärer som är på väg att avsluta sin utbildning. Varje år anordnas ett vernissage där stipendiaternas verk ställs ut.

Grön ”Paprika” såld på Auktionshuset Kolonn

”Paprika” förekommer främst med vitglaserad dekor men det finns även en grön variant. Den är relativt ovanlig på marknaden.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar