Annons
Annons


”President” av Hans J Wegner


Sideboard ”President” Hans J Wegner

Hans J Wegner räknas som en av de allra främsta möbelformgivarna under 1900-talet. Hans möbler dyker ofta upp på auktion men faktum är att det är ganska så sällan det säljs sideboards som har formgivits av honom.

Annons

Sideboardet här ovan finns just nu till salu hos Växjö Auktionskammare. Modellen heter ”President” och just detta examplar är tillverkat 1961 hos Ry möbler. Väldigt snyggt i sin enkelhet.

Träslaget som sideboardet är tillverkat av är palisander eller jakaranda. Ett väldigt vackert och eftertraktat träslag. Här måste man dock vara vaksam när man handlar. Den så kallade riopalisandern är nämligen utrotningshotad och A-listad på den så kallade CITES-listan. Om föremålet är tillverkat före 3 mars 1947 så är det inga problem, då får man sälja det. Är det dock tillverkat efter det datumet fram till 1992(då riopalisandern rödlistades) krävs ett CITES-intyg utfärdat av Jordbruksverket för att man ska få sälja det. Det är träslaget riopalisander som omfattas av denna lagstiftning men då det är oerhört svårt att skilja den från andra arter av palisander och jakaranda så omfattas samtliga träslag i den familjen av kravet på CITES-intyg vid försäljning.

Läs mer på Jordbruksverkets hemsida.

Snyggt och prydligt daterad 28 november 1961. Tänk vad enkelt mitt jobb skulle vara om alla gamla föremål var så här föredömligt märkta?

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar