Annons
Annons


Prisvärt tenn från 1930/40-tal


Vas Sylvia Stave för CG Hallberg

 

Föremål i tenn tillverkade under 1930/40-talen är bland de mest prisvärda föremål jag vet. Till och med föremål designade av kända formgivare och gjorda av de främsta tillverkarna går för låga summor. Häng med så går vi igenom några av de mest kända tillverkarna och lär oss känna igen deras stämplar.

Vasen här ovan är formgiven av Sylvia Stave och tillverkad av CG Hallberg i Stockholm. Designade föremål i tenn saknar ganska ofta signatur eller stämpel för formgivaren utan har bara tillverkarens märkning. Då får man gå till kataloger eller priskuranter för att få fram information om vem formgivaren är.

I det här fallet ser vi CGH i ett monogram för CG Hallberg. Stämpeln längst till vänster föreställer S:t Erik som är Stockholms stadsvapen och betyder att den är gjord i Stockholm. Stämpeln längst till höger, H8, är den så kallade årsbokstaven som i det här fallet betyder att vasen är tillverkad 1934.

Texten ”Svenskt Tenn” lurar tyvärr många. Det är ofta när jag ska värdera tennföremål som människor tror att dom har föremål från Firma Svenskt Tenn. Men det som det betyder är helt enkelt att själva tennet är från Sverige.

Vasen såldes för 1700:-, en gåvogravyr på ena sidan drog sannolikt ned priset en del.

Annons

Tennstämpel för CG Hallberg Stockholm

 

Burk Estrid Ericson Firma Svenskt Tenn

Den här dosan är formgiven av Estrid Ericson för Firma Svenskt Tenn, den kanske främsta tillverkaren av tennföremål under 1930/40-tal. Dosan ligger just nu ute till försäljning på auktion och buden är uppe i 1300:-

Så här ser en ”riktig” stämpel från Firma Svenskt Tenn ut, den så kallade änglastämpeln. Två stycken änglar med texten SVENSKT TENN STOCKHOLM. Flankerar gör S:t Erik stämpeln samt årsbokstav D8 för 1930.

Stämpel Firma Svenskt Tenn Stockholm

 

Vas tenn GAB

 

En annan känd tillverkare av tiden under den här tiden var GAB(GuldsmedsAktieBolaget) som likt CG Hallberg också hade en stor produktion av silverföremål.

Den runda vasen här ovan är tillverkad 1936 och såldes för det facila priset 750:-. Tyvärr är formgivaren anonym.

Även GAB poängterar i sin stämpel att tennet är svenskt men väljer att skriva ”svensk vara” vilket gör att man inte blandat ihop det med Svenskt Tenn.

Tennstämpel GAB Stockholm 1936

Skål Rolf Engströmer Fabriksaktiebolaget Kronsilver

Fabriksaktiebolaget Kronsilver(FAK) är en lite mindre känd tillverkare av tenn. Men de hade bland annat den kände Nils Fougstedt kopplade till sig. Skålen här är formgiven av Rolf Engströmer och tillverkad 1935. Skålen ligger just nu ute på auktion med ett utrop på 800:-

Även FAK använder texten ”SVENSKT TENN” i sin stämpel för att visa den goda kvalitén. Här har även formgivarens signatur fått vara med.

Stämpel Fabriksaktiebolaget Kronsilver

 

Ljusstakar Edvin Ollers Schreuder&Olsson

Något av en auktionsklassiker är dessa ljusstakar formgivna av Edvin Ollers och tillverkade vid firma Schreuder&Olsson i Stockholm. Just det här paret var tillverkade 1940 och såldes för 650:-, väldigt mycket ljusstakar för pengarna. Modellen har tillverkats en bra bit in på 70-talet och säljs ganska ofta på auktion. Lite av en personlig favorit för mig.

En kul kuriositet är att Ingmar Bergman ägde ett likadant par och det såldes för 36 000:- på auktionen efter hans dödsbo. Där spelade naturligtvis proveniensen en ganska stor roll.

Ljusstakarnas stämpel med OLLERS för formgivaren, gjutet tenn för materialet, och sedan stadsstämpeln S:t Erik som kombineras med tillverkarens då S:t Eriks huvud har ett S respektive O på varsin sida och till sist årsbokstaven.

Stämpel Edvin Ollers för Schreuder&Olsson

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar