Annons
Annons


Rapport från Degeberga Antikmarknad


Blandade prylar till salu på marknaden.

 Det har varit lite dåligt med uppdateringar här på sistone då jag har varit på loppistur i Skåne och Sörmland. Det stora målet var Degeberga Antikmarknad som jag berättade om för några inlägg sedan. Det är en stor antikmarknad som anordnas utomhus i hembygdsparken i samhället Degeberga på Österlen. Varje år samlas hundratals säljare i mitten på juli för att ta bjuda ut antikviteter, retroprylar, samlarföremål och allmänna ”bra att ha saker”. Det mesta går faktiskt att hitta i Degeberga.

Annons

Marknadsområdet kvart över 5 på morgonen.

Marknaden anordnas alltid en söndag och den officiella starttiden är klockan 8 på morgonen. Men redan vid klockan 5 på morgonen börjar den första handeln. Själv lyckades jag ta mig upp vid strax efter 5 för att ge mig ut på fyndjakt. Faktum är att förr om åren så var handeln igång redan på natten och folk brukade ha pannlampa på sig när dom var ute och letade. Hörde flera old school rävar muttra om att marknaden drar igång så sent nu för tiden…

”Concrete” av Jonas Bohlin med mera

En ”Concrete” av Jonas Bohlin kunde skymtas på ett av borden tillsammans med livboj och diverse gamla lampor.

Framåt 9-10 på morgonen fyllde det på med folk men faktum är att det kändes som om det var färre besökare i år vilket är tråkigt. Det är en fantastiskt rolig marknad som jag rekommenderar alla besöka någon gång. Kanske var det hotet om regn som fick en del att stanna hemma. Tyvärr fick meteorologerna rätt och framåt lunch öppnade sig himlen rätt ordentligt.

En blöt antikbloggare

Regnrocken kom väldigt väl till pass så medan många andra tog skydd i bilar och under träd så kunde jag fortsätta leta fynd. Här måste jag erkänna att jag var nära på att ge upp. Men fördelen med regn och lite svalt väder var att jag orkade gå längre än vad jag brukar göra. Det brukar normalt sett vara väldigt varmt då marknaden ligger i en sänka. Så framåt lunchtid brukar hjärnan vara rätt så grillad. Jag tyckte dock lite synd om dom säljare som hade glömt att packa med sig presenning att ha som tak över sina bord.

Karmstol allmoge daterad 1854

En extremt charmig karmstol i allmoge med originalmålning från 1854. Priset var ”endast” 1700:- med härligt slitage på armlänen. Ångrar att jag inte köpte den…

Skuren pipa från 1834

 

Så köpte jag något då? Ja jag köpte en hel del prylar, en del bra ha saker till hemmet och en del kul presenter. Och ett och annat fynd. Det föremål som jag är allra gladast för är det här fantastiska piphuvudet skuret i trä med beslag i silver. Silvret är stämplat i Uppsala 1834 och piphuvudet är med all sannolikhet skuret av en soldat vid namn Falk. Riktigt häftigt med locket i form av ett lejon.

Jag hoppas vi ses i Degeberga nästa år! Det är väl värt ett besök.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar