Annons
Annons


Stockholmsutställningen 1930


”Lindgården”, Djurgården av Gunnar Torhamn

Stockholmsutställningen 1930 räknas som det stora genombrottet för funktionalismen i Sverige. Utställningen som pågick under drygt fyra månader i Stockholm under 1930 lockade hela fyra miljoner besökare! Besökarna fick se det senaste inom arkitektur, formgivning och konsthantverk och många nya formgivare fick sina stora genombrott. Utställningen anordnades av Slöjdföreningen under ledning av utställningskommissarien Greger Paulsson med utställningsarkitekten Gunnar Asplund vid sin sida.

Många praktpjäser ställdes ut på utställningen 1930 och dessa är hett eftertraktade på auktionsmarknaden av både svenska och internationella köpare. Det producerades även en uppsjö souvenirer och billigare saker till utställningen och dessa är idag ett stort samlarområde.

Här ovan ser vi en gouache utförd av den svenska konstnären Gunnar Torhamn. Bilden är hämtad från restaurang Lindgården på Djurgården och scenen utspelar sig under utställningen. Lindgården uppfördes 1929 för att medverka i utställningen 1930. Idag är tyvärr Lindgården dock riven och på platsen finns idag bland annat ABBA-muséet. Den charmiga målningen finns just nu till försäljning hos Garpenhus Auktioner.

Annons

Vyalbum från Connoisseur Bokauktioner

 

”Officiellt vyalbum” från utställningen innehållande fotografier och bilder från utställningen. Uppe till vänster syns logon för utställningen, den klassiska pilen. Logon ritades av arkitekten Sigurd Lewerentz och dyker upp på många souvenirer.

Diplom Stockholmsuställningen 1930 Göteborgs Auktionsverk

 

Ett väldigt ovanligt diplom tilldelat en medarbetare vid Gefle Porslinsfabrik som ställde ut på utställningen. Jag tror aldrig jag har sett ett annat säljas öppet på auktion. Diplomet såldes tillsammans med en ”Exotica” servis formgiven av Arthur Percy som också ställdes ut 1930. Slutpriset blev 22 000:- på Göteborgs Auktionsverk 2014.

Lockask Rörstrand från RA Auktionsverket Norrköping

Lockask i porslin formgiven av Louise Adelborg för Rörstrand. Asken ingår i en serie souvenirer som Rörstrand tillverkade och som innehåller olika vaser, skålar, askfat och burkar. Dessa är relativt vanligt förekommande på auktion och brukar säljas för omkring 200-600:- styck beroende på storlek och skick. En bra startpryl för den som vill börja samla på ”utställningsmemorabilia”.

LÄS OCKSÅ

DELA (0)
PINNA (0)Annons


Laddar